Co zrobić z resztkami ze świątecznego stołu

Rok temu napisałam dla magazynu Fridge poradnik, co zrobić z resztkami ze świątecznego stołu. Dziś chcę Wam przypomnieć te przepisy oraz zaproponować kilka nowych.

Bitki w piernikowym sosie

W tradycyjnej wersji tego przepisu wykorzystuję łopatkę wołową lub rostbef. Bazując na resztkach mięsa ze świątecznego stołu można przygotować równie pyszną alternatywną wersję. Wystarczy kawałki pieczonego schabu i innych mięs, jakie Wam zostały włożyć do garnka, dodać trochę podsmażonej cebuli i zalać woda (tyle by zakryć mięsa). Następnie dusić ok godziny dodać sól, pieprz oraz pokruszone pierniki i dusić prze kolejne 15-20min. Dla podkreślenia smaku można dodać odrobinę przyprawy do pierników. Proste, rozgrzewające świąteczne danie gotowe!

wolowina w sosie piernikowym

Śniadanie na słodko

Zostało Wam kilka pierniczków i maślanych ciasteczek? Można z nich przygotować słodki chrust do porannego jogurtu. Wystarczy włożyć do moździerza lub miksera ciasteczka i rozdrobnić na średniej wielkości kawałki. Można dodać też orzechy (pistacje i migdały będą idealne). Należy uzyskać strukturę soli gruboziarnistej a nie mąki. Do miseczki włóż garść rodzynek, które zostały Ci podczas pieczenia makowca lub odrobinę owoców, jakie masz w domu. Następnie nałóż jogurt naturalny (możesz go wzbogacić odrobiną masy makowej lub nasionkami wanilii) i na wierz posyp chrust z ciasteczek. Pyszne śniadanie albo deser gotowe.

przepis na jogurt 2

Zupa rybna

zostało ze Świąt:

ryby

kiełbas

musisz dokupić:

kostka rosołowa o smaku

wędzonego boczku

100 g koncentratu pomidorowego

1 cytryna

Sposób przygotowania:

Resztki surowej ryby (mogą to być głowy i ogony) posól i skrop cytryną. Włóż do garnka i zalej litrem wody oraz dodaj kostkę rosołową. Gotuj ok. 30 min. W garnku podsmaż kiełbasę pokrojoną w kostkę i zalej przecedzonym wywarem rybnym. Dodaj przecier pomidorowy, sok z cytryny oraz resztki usmażonej ryby z obiadu. Całość gotuj przez kolejne 20 min.

Ziemniaczana zapiekanka

zostało ze Świąt:

puree

kapusta

pieczeń

wędliny

musisz dokupić:

2 czerwone papryki

4 duże ziemniaki

natka pietruszki

olej rzepakowy

pieprz i sol

sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki i podgotuj przez ok. 15 minut w osolonej wodzie. Pokrój je w średniej grubości plastry. Resztki świątecznej pieczeni porozdzielaj na cząstki trochę mniejsze od widelca. Wędliny, kiełbasy oraz pozostałe wędzonki pokrój w plastry lub cząstki nie większe niż widelec. Wymieszaj razem z pieczenią i dodaj odrobinę pieprzu. Umyj papryki i pokrój w dość dużą kostkę. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem rzepakowym lub olejem z dodatkiem chilli. Ułóż na spodzie naczynia plastry ziemniaków. Następnie nałóż porcję wigilijnej kapusty (możesz dodać do niej farsz z krokietów), ułóż warstwę mięsną i dodaj paprykę. Puree ze świątecznego obiadu nałóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij fantazyjne fale. Jeśli masz za mało puree, ugotuj dodatkową porcję. Tak przygotowaną zapiekankę piecz przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Naczynie żaroodporne możesz zastąpić wysokimi kokilkami i przygotować indywidualne porcje. Podawaj z odrobiną świeżej natki pietruszki.

Przysmak Mikołaja

zostało ze Świąt:

ciasto

cukrowe laski świąteczne

musisz dokupić:

250 ml śmietanki 30%

2-3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki kawy

1 laska wanilii

sposób przygotowania:

Resztki ciast oraz ciasteczek rozdrobnij mikserem na sypkie granulki. Przygotuj szklankę wywaru z kawy (jeśli chcesz możesz dodać odrobinę cukru lub kawę zastąpić kakao) Ubij śmietanę z nasionkami wanilii oraz cukrem pudrem do smaku. Na dno małej miseczki nałóż pokruszone ciasto, polej drobiną kawy i nałóż bitą śmietanę. Ułóż kolejne warstwy i całość ozdób  pokruszonymi świątecznymi laskami cukrowymi.

Co zrobić ze swiatecznymi resztkami Fridge

photos: Fridge | Pinterest