Przepis na świąteczne pierniczki

Nuty cynamonu i korzennych przypraw to zaraz obok woni żywej choinki mój ulubiony świąteczny zapach. Podczas gwiazdkowych wypieków nie mogło zabraknąć pierniczków. Nie jest to moja ulubiona słodycz za to pięknie wyglądają na choince. Podobno też pysznie smakują, ale to tylko komplementy zasłyszane w kuchni.

 

Składniki

550g mąki pszennej

300g miodu

100g cukru pudru

120g masła

1 jajko

2 łyżki kakao

20g (opakowanie) cynamonu

1 łyżeczka kardamonu

2 łyżeczki imbiru

 

przepis na swiateczne pierniki 4

Przygotowanie

Do garnuszka wlej miód, dodaj masło i na małym ogniu podgrzej aż masło w pełni się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia, ale nie pozwól by masło się ścięło. Do misy wsyp wszystkie sypkie składniki i wymieszaj. Dodaj jajko oraz miód z masłem. Zagnieć ciasto na gładką masę i gotowe. Teraz możesz wyciąć ciasteczka ulubionymi foremkami. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10min.

 

przepis na swiateczne pierniki 3

Wskazówki

Możesz dodać trochę więcej przypraw, jeśli wolisz bardzo intensywny smak i zapach cynamonu czy imbiru.

Pamiętaj by miód był prawdziwy wielokwiatowy lub lipowy, ewentualnie gryczany, jeśli wolisz ostrzejsze smaki. Sztuczny miód nie będzie tak dobrze smakował.

Gdy piekłam pierniczki i ciasteczka maślane (przepis tutaj) do zdjęć użyłam zwykłej mąki pszennej z Lidla. Piekąc kolejną partię na prezent użyłam, jak mi się wydawało lepszej maki Lubella Mąka Puszysta Krupczatka. Niestety okazała się ona o wiele gorsza. Ciasto było bardzo kleiste a w piekarniku rozpływało się. By uratować wypieki musiałam dodać sporo inne mąki.

Pierniczki możesz zamienić w pachnące ozdoby choinkowe.