Przepis na ciasteczka maślano waniliowe

Święta to czas, kiedy zamieniam się w największa kurę domową i godziny a nawet dni spędzam na pieczeniu, gotowaniu, dekorowaniu i pakowaniu prezentów. Na pierwszy ogień poszły ciasteczka maślano waniliowe. Chyba wyszły całkiem dobre, bo mimo pokaźnej ilości wszystkie zniknęły zanim zdążyłam napisać ten wpis.

Tego dnia przygotowałam też pierniczki (przepis tutaj) a raczej powinnam napisać przygotowałyśmy, bo był to babski dzień wypieków u mojej przyjaciółki. Jutuś, dzięki za udostępnienie kuchni.

.

przepis na ciasteczka maslane 2

 

 

Składniki

350 g mąki pszennej

200 g (kostka) masła

130-150 g cukru pudru

50 g cukru trzcinowego

laska wanilii

2 jajka

 przepis na ciasteczka maslane 4

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę, cukier (puder i trzcinowy), masło rozdrobnione na cząstki oraz jedno całe jajko i jedno żółtko. Rozkrój laskę wanilii wzdłuż i tępą stroną noża wyskrob nasionka i dodaj je do pozostałych składników. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej masy, zawiń w folię i schowaj do lodówki na ok. 30min. Gdy ciasto się chłodzi możesz przygotować mleko waniliowe do popicia (przepis na dole strony). Po upływie pół godziny wyjmij ciasto, oderwij kawałek i rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Gdy uzyskasz placek grubości ok. 5mm wytnij z niego kształty ulubionymi foremkami. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i wstaw na ok. 10min do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Moje piekły się 12min i wyszły zbyt brązowe.

przepis na ciasteczka maslane 6

Wskazówki

W wersji tradycyjnej cukier trzcinowy można zamienić na cukier puder, czyli będzie potrzeba 180-200 g. Ta ilość zależy od tego na ile słodkie ciasteczka lubicie. Ja nie znam pojęcia „za słodkie”, więc dodałam łącznie 200g cukru.

Laskę wanilii można zastąpić opakowaniem cukru waniliowego, ale tego pójścia na łatwiznę nie polecam. Po pierwsze w sklepach dostępny jest cukier wanilinowy, będący tańszym zamiennikiem cukru waniliowego. Po drugie ciasteczka nie będą miały uroczych „piegów” z nasionek wanilii, nie wspominając już o wyczuwalnej różnicy w smaku.

Ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub ozdobić cukierniczymi mazakami itp. Ja Część ciasteczek zostawiłam sauté by odciśnięty wzór był widoczny a część ukryłam pod śniegiem z cukru pudru.

przepis na ciasteczka maslane 5

Mleko waniliowe

Laskę wanilii, która został z przygotowania ciasta włóż do garnuszka i zalej dwiema szklankami mleka. Podgrzej (nie zagotuj) cały czas mieszając. Wanilia uwolni aromat. Do buteleczki (moja jest z IKEA) lub wąskiego słoiczka włóż laskę wanilii, zalej mlekiem i odstaw na ok. 24h. Wanilia oraz pozostałe nasionka będą ładnie wyglądać pływające w mleku w butelce przewiązanej wstążką.

przepis na ciasteczka maslane

Ciasteczka podane na talerzu IKEA, mleko w butelce IKEA, czerwony świecznik DUKA, foremki Allegro, choinka vintage