Zdrowe i smaczne sałatki Sylwii Wiesenberg

Sezon bikini nieubłaganie się zbliża, siłownie pękają w szwach, książki z dietami znikają z półek i nawet ja postanowiłam zabrać się za siebie. O tym jak udało mi się schudnąć 15kg bez większego wysiłku i reżimu kulinarnego napiszę osobny post, a tymczasem mam dla was kilka apetycznych przepisów od Sylwii Wiesenberg.

 

Sylwia Wiesenberg na co dzień dba o formę swoich podopiecznych w klubie Complete Body na Manhattanie. Jej system ćwiczeń Tonique już stał się bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, zobaczymy czy zawojuje tez Polskę. W Empiku pojawiła się właśnie polskie wydanie płyty z jej ćwiczeniami Oprócz godzin spędzonych na siłowni Sylwia uwielbia też zdrowo gotować, poniżej kilka jej przepisów na sałatki.

 

 

Sałatka z farro, pieczoną marchewką, pistacjami i rukolą

 Salatka_Z_Farro1_m

 

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie 200g Farro (pszenica płaskurka)

1 kg marchwi, najlepiej młodej z natką

1 mały pęczek natki pietruszki

2 opakowania rukoli Fit&Easy (ewentualnie mieszanki F&E „Active”)

Po jednym małym pęczku świeżej mięty oraz bazylii

50 g pistacji (ewentualnie orzeszków Pini)

Sok z 1 cytryny

100 g sera parmezan w płatkach

Oliwa z oliwek

Ocet balsamiczny szampański

Sól morska do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Farro ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie (około 30min), a następnie wystudzić.

Marchew obrać, pokroić w plastry, natrzeć oliwą z oliwek oraz posiekaną pietruszką, oprószyć solą morską, przełożyć na blachę i piec około 45min w piekarniku nagrzanym do 220°C aż zacznie się karmelizować (w trakcie pieczenia można mieszać, aby opiekła się równomiernie).

Przygotowane wcześniej Farro połączyć z upieczoną marchewką, pistacjami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem balsamiczny oraz posiekanymi ziołami. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

Podawać razem z rukolą oraz płatkami sera parmezan.

 

 

 

Tęcza na talerzu

 TeczaNaTalerzu_m2

Składniki dla 4 osób:

150 g Kaniwa lub Quinoa

2 avocado

4 świeże, młode ogórki

200 g świeżych truskawek

2 opakowania mieszanek sałat Fit&Easy „Weekend”

1 mały pęczek świeżej bazylii lub mięty

Oliwa z oliwek extra virgin

Zredukowany ocet balsamiczny

 

Sposób przygotowania:

Kaniwę lub Quinoa ugotować, a po wystudzeniu połączyć z obranym i pokrojonym avocado oraz ogórkiem. Następnie dodać pokrojone truskawki, mieszankę sałat Fit&Easy, posiekane świeże zioła, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

 

 

 

Pieczona brukselka z roszponką, orzechami laskowymi i tartym serem parmezan 

 PieczonaBrukselka_m

Składniki dla 4 osób:

1 kg brukselki

2 opakowania roszponki Fit&Easy

1 mały pęczek świeżej mięty

100 g sera parmezan w płatkach

1 filiżanka orzechów laskowych

Sok z 1 cytryny

Oliwa z oliwek

Słodka papryka w płatkach, sól morska do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Umytą brukselkę pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek, oprószyć papryką oraz solą morską, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez około 15 minut.

Gotową brukselkę przełożyć na półmisek, posypać płatkami sera parmezan, pokruszonymi orzechami laskowymi, świeżą roszponką, posiekaną miętą i skropić sokiem z cytryny.

 

 

 

Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą i octem balsamicznym

 PIeczoneBurakiIRabarbar_m

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg obranych buraków,

4 łodygi rabarbaru,

500 g sera mozzarella di Bufala

1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy „Party”

2 zielone cykorie

Oliwa z oliwek

Sól morska i wędzona

Sok z 1 cytryny

Ocet balsamiczny

 

Sposób przygotowania:

Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Mieszankę sałat Fit&Easy „Party” połączyć z pokrojoną cykorią ułożyć na półmisku razem z upieczonymi burakami i rabarbarem oraz pokrojoną w „ćwiartki” mozzarellą.

Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską lub wędzoną. 

 

Sylwia Wiesenberg Tonique