Dietetyczne ciasto czekoladowe

To ciasto jest po prostu idealne! Czekoladowe, łatwo i szybko się je robi i do tego jest dietetyczne bo nie zwiera mąki.

 

 

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej (to ona zastępuje mąkę)

4 jajka

2 łyżki oliwy

słodzik rozpuszczony we wrzątku (ilość wg własnych preferencji)

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

pół tabliczki pokruszonej czekolady o jak największej zawartości kakao

¼ szklanki migdałów

½ łyżeczki kawy (opcjonalnie)

 

Wszystkie składniki (poza migdałami) wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy migdały lub inne dodatki i całość wlewamy do formy. Wstawiamy na 35-40 min do piekarnika nagrzanego do  175°C et voilà

 

Ciasto można podawać z musem malinowym, świeżymi owocami lub w wersji mniej dietetycznej z gałką lodów waniliowych. Smacznego.